03 April 2011

Mutiara diet ais?!

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang 


 " Nah, minum nih,"
"Atoi, sori weyh, start dari accident awal bulan 11 ritu, Mutiara dah xminum ais"
* Cik Fakhiral Liyana angguk2 kepala*


" Mutiara, jum aku belanja air bola-bola (baca :coolBlog)
"Takpelah weyh, parent dah pesan byk kali, jgn mkn ais," 
*Dak chumut muncung mulut*

"Kamu, nati kita jupe ye. Kami nak belanja kamu Baskin Robbin. Kamu dari dulu nak makan kan? Kami belanja yang besar punya. Nak? Jum set date kita."
" Ala kamu.. Kami dah xmakan aiskrim dah 4 bulan dahh"
" Ala, kalu mcm tu, rase je la sket..sian kamu nak sanagt2 rasa dulu"
"Erk..xmo, bapak xkasik!"
"sikit je,ujung lidah"
*mutiara geleng2 kepala*
*En Engineer kerut kening*


Sejak accident 01/11/10 dulu, bapak dan emak dah beratus kali ingatkan malah cubit2 pipi Mutiara ni, supaya tak minum ais, xmakan makanan yang ada cuka, tak itu dan tak ini. Susah gak pada mulanya bila kena stop xminum ais dan mcm2 lagi. Aish, dah biasa kot dgn makanan2 tu. Tapi buat aje la kan.. Somi'na wa ato'na...

Ritu, pergi kenduri, yang di hidangkan hanya minuman berais. Bapak sanggup cari tuan umah sebab nak mintak air suam. Tak dapat jumpa Tuan Rumah (yela, kenduri, mesti tuan umah bz), bapak sanggup p kedai makan, beli air suam. Rasa nak nanes aje waktu tu! Even Mutiara nak minum air sejuk yang sudah tak sejuk pon bapak tak kasik.. So tell me, macam mane lg la seorang anak boleh derhaka kepada ibu bapa mereka sedangkan mereka telah mendapat ibu bapa yang menyayangi mereka sepenuh hati.. Allah~

" Ala, janganlah lurus sangat, minum aje sikit, bukan parent tahu..lagipun ko memang teringin nak minum kan?"
" Tak mo"
"Sikit je, jangan la btau parent"
" Aish..xmo2..nak jadi anak yg baek!"


" Ape bukti scientific mengatakan minum ais efek org yang patah tulang?"
" Hm, setakat ni Mutiara tak sempat lak nak wat research n finding..hehe"
" So kenapa ikut jugak benda2 yang tak pasti ni? Menyusahkan jugak kalu ikut sgt petua2 org tua ni"
*Mutiara terdiam 7 saat, tarik nafas dan senyum"|*
" Takpelah, Mutiara buat dan patuh ni pun sebab Mutiara tak mo parent susah hati"
"Tapi,kalu ko tak btau, drang tak tahu dan tak akan susah hati kan?"
" sama je dear,Mutiara tetap rasa bersalah, sebab dah tak patuh dekat arahan parent"
" Walaupun arahan tu macam tak logik?"
" Selagi arahan tu tak keluar dari syariat, tak ganggu ibadah Mutiara, tak jauhkan Mutiara dari Allah, jadi apa salahnya jika Mutiara ikut cakap parent. Setakat ni, Mutiara tak kesah pun kalau petua2 tu sebenarnya langsung takde scientific proved, Mutiara nak satu aje.. Mutiara nak parent redho dgn Mutiara, Mutiara nak jadi anak yang di redhoi..sbb Mutiara tahu, dgn mengikut arahan ni pun sdikit sbanyak Mutiara berusaha utk menjadi anak yg taat dan berusaha utk menggembirakan mereka, jika mereka gembira bila Mutiara mendengar cakap mereka, jadi Mutiara akan buat..memang Mutiara akan buat"
* Allah..ada getar di hujung suara*


Bebelan Mutiara:
1) Minum ais tak baik utk kesihatan!
2) Yok same2 kita berusaha menjadi anak yang baek neh dear
3) Tiada siapa yang dapat ganti tempat Allah sbagai Tuhan, dan tiada juga yang dapat ganti tempat ibubapa kita sebagai 'mak dan bapak'
4) Redha Allah bergantung kpd redha ibubapa.
5) Sayangi mereka, sayangilah mereka kerana mereka hadiah dari Allah buat kita.
 6) Harini Mutiara menulis dgn mode "Mutiara Yang Chumel", jadi penulisan agak tunggang langgang.


Doakan Mutiara dan kita semua dapat jadi anak yang taat!
Sayang selalu!~


Mutiara Yang Chumel



Sila baca Bebelan Mutiara, isi penting berada di situ.



17 org kaki bebel buat bising:

ariana's said...

memang ada benarnya..minum ais memang x berapa baik..bila dah berumur sikit baru rasa effect dia..

Moga Mutiara jadi anak yang solehah ye..sentiasa membahagiakan kedua ibubapa:)

kodok said...

huhu tol tu. jage hati parent wpun diorang tak tau ape yg kite bt. andaikan kita bt, dan Allah nak tunjukkan dekat parent.. cube bayangkan ape la perasaan dorang time tu huhu. so. jgn mkn ais!~!! hee ;p

kite *follow awk* sukee

Afida Anuar said...

Ya Allah...mutiara pun pernah eksiden? fida pun.. tapi dah masuk 3 tahun dah...

Mutiara, alhamdulillah, anak yang patuh cakap mak ayah... mak ayah tak kasi tu mesti bersebab. Dia tak nak nanti bila mutiara dah tua, menderita pasal minum ais ni, memang la hakikatnya kesan minum ais tu kita tak nampak sekarang, tapi bila tua2 nanti..mesti terasa...

Mutiara Bernilai said...

@ ariana's

betul2..banyak keburukannya. Cuma tak tahulah memang betul ke tak baik untuk tulang yg patah..tp xkesahla kn..yg penting, parent redho dgn Mutiara..

Amin Ya Rabb, moga mutiara dapat menjadi anak yang soleh.,.

tQ kakak syg..

Mutiara Bernilai said...

@ kodok

akak pun folo kamu dear lil sis..

hu, btul2..akak pun berharap nanti anak2 akak akan cuba brusaha utk menggembirakan hati akak..eheh,ckap mcm dah berkahwin lak :P

Mutiara Bernilai said...

@ kaizen

hu,x baek lagi..
cuma si anak gadis yg nakal lagi comot kpd kedua ibubapanya..

doakan mutiara dan semua dapat jd anak yg solehah!

Mutiara Bernilai said...

@ Afida Anuar

betul2..setuju sgt2 dengan Afida..
hm? pernah accident juga ye dear? Mutiara pernah accident, pergelangan tangan patah, bersimen tebal :P

Alhamdulillah, Allah sudi untuk Mutiara memberus daki2 dosa..

Salfiza said...

peewit,xminum ais tu...
nnt body musti cun!kehkeh

Mutiara Bernilai said...

@ Salfiza

adeh, sakit mata keran birunye header kamu :P

cun la sgt, sekeping juge.. :P

ghost writer said...

minum sekali sekala takper..takde lar memudaratkan sangat pon minum ais.

Mutiara Bernilai said...

@ kaizen

^___^

moga yg terbaik buat Kaizen!

Mutiara Bernilai said...

@ ghost writer

*geleng2 kepala*

erk..

AkuMuzikFilem said...

ais itu melemahkan badan sebenarnya. tap, terapi ais itu bagus. dan saya gil ais, air masak takde rasa. air milo+ais kan sangat lazat.

tiada siapa dapat ganti mak yaha kita untuk mereka. isteri pun sama, cuma boleh tambah ke2 k3 dan ke4. heheh. gadis2 jangan marah

Mutiara Bernilai said...

@ AkuMuzikFilem

wahh. taste same. Milo ais tabur. Milo kasi pekat2. wah. Nikmat dunia :)

hu,terliur lak..

^__^

tiada. meskipon ade slah fhm sesama anak dan parent. tetap tak de yang boleh ganti mereka.