05 May 2011

Curang dan 10sen

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


 Salam alaik kamu semua!Sihatkah? Jasad sihat? Ruhi pula sihat juga tak? Eceh, tak tau nape, tiba-tiba rindu korang. Aish!

 Sengaja mengambil masa senggang lunch hour ni untuk update sikit. Nah, nak kongsi dua video ni sebenarnya. Mutiara suka sangatlah dengar lagu ni. Sempoi yet besh.



mencariMu hanya bila ku rindu
mula bersujud hanya bila ku perlu

....... 

 curangnya aku di setiap nafasku
melupakan aku hanya milikMu
jauhkah syurga dari pandangan?
kifarah dosa kini(sakit) ku rasakan





 Meh, bagi  Mutiara 10 sen meh!
Nak beli coki-coki..

^__^

 Bebelan Mutiara

1) Sesiapa yang pernah curang, oh Mutiara-lah, meh ganti dengan setia meh. Jum jadi hamba yang setia :)
2) Kadang wishlist kita dah berjela-jela, nak beli itu, nak beli ini, tapi syg, sedekah 10sen pun payah benar.
3) Kadang 10 sen pun kite tak pandang, nak derma 10 sen pun kadang jd segan dan malu sendiri, tapi Allah swt memandang dengan ketertinggian Yang Maha AdilNYA. Setiap sesuatu yang benar2 dtg dr hati, meski sekecil zarah, akan TETAP di kira. 
4) Allah saaaaaaangat baik kan?!




Sungguh, Allah tidak akan menzalimi seseorang walaupun sebesar zarrah, dan jika ada kebaikan (sekecil zarrah), nescaya Allah akan melipatgandakannya dan memberikan pahala yang besar dari sisi-Nya.”  Surah an-Nisa’, 4: 40


 Memberi itu bahagia, percayalah!

Sengaja tukar layout putih. Bajet terasa segar!

Hampir 2 minggu tak jenguk kawan2 blogger. Aish, ramai yang salin baju blog la! Tu yang ikut sekali. Ahaha~

Sayang selalu!

Mutiara Bernilai

Sila baca Bebelan Mutiara, isi penting berada di situ.


47 org kaki bebel buat bising:

Kakzakie said...

Assalamualaikum MB....

Rumah baru moga akan memberi keceriaan dan bertambah-tambah kebahagiaan.

Cemburu bila melihat org boleh derma beribu-ribu, beramal tanpa erti kelelahan.

Republic Aku said...

curang....itu bukan aku.

10 sen...itu kurang bagi aku.

tukar baju blog...itu aku setuju.

Cik Bidadari said...

yeahhhhhhh... awak dah ada balik... windu windu... salin kulitpun kulitlah... putih tu sejuk apa... mana hilang? story ya...? entry nie adalah permulaan artikel awak berubah menjadi ceria... ternyata dah sihat... alhamdulillah...

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Moga MB sihat hendaknya..

Manusia terbaik adalah ia yang membuka telapak tangannya untuk memberi dan menahan tatkala membukanya

nurkass said...

putih itu suci..
kita yang mencorakkannya..eh bukan..
tuan blog yg mencorakkannya..hehe

nah 10sen..gi main jejauh..:P

intan.maisarah said...

assalamualikum
tuhan memang sangat baik
tuhan sangat damai

:)


mari kitakembali setia..
ayuh

Mutiara Bernilai said...

@ Kakzakie

Wa alaikum salam kakak syg!

xpe kak, besar atau kecil, masing2 ada nilaiannya..

nah, satu senyuman khas buat akak!

^___^

ini pun sedekah tau!

syg akak!

Mutiara Bernilai said...

@ Republic Aku

ha'ah. kamu tukar baju blog.

kamu, dan ramai lg. aish. kenapa serentak?

Mutiara Bernilai said...

@ Cik Bidadari

Cik Cik Bidadari syg!

sihatkah kamu?

heheh, panjang ceritanya, nati ade rezeki, kita soksek soksek berdua neh.

windu kamu juga dear!

Mutiara Bernilai said...

@ Abd Razak

Wa alaikum salam En Abd Razak.

InsyaAllah, di doakan moga saudara juga sihat sentiasa :)

Moga2 tangan ini tidak tergemgam erat dek kerana kedekut.

Mutiara Bernilai said...

@ nurkass

yay! tengs kamu!
dapat beli coki2..

:P

Mutiara Bernilai said...

@ intan.maisarah

Tuhan sangat setia menunggu kita kan?

.

.

.

ayuh sayang!

Mutiara Bernilai said...

@ intan.maisarah

sara, kamu pun tukar baju blog kan?

^__^

KHRLHSYM said...

saya setia. hihi :p

Mutiara Bernilai said...

@ KHRLHSYM

setiakah kamu?
oh, tidak,
kamu juga menukar baju blog kamu..

:P

ahmad humairi said...

10 sen?..lebey pun bleh...bagi halamat...hehe

...teman doa moga mutiara terus sihat walafiat berkongsi bebelan mutiara....teman suka mmbacenye. TQ

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
ingatkan bedio apa tadi...bedio ni layan

Mutiara Bernilai said...

@ ahmad humairi

ha? boleh ke dpt lebey? hik2..kang mutiara bg alamat kang..terkejut pulak cikgu nanti :)

amin ya rabb, terima kasih doakan mutiara. :) mutiara doakan yg sama juga buat cikgu humairi dan semua.. :)

Mutiara Bernilai said...

@ b.r.u.t.a.l.s.o.l.o

salam b.r.u.t.a.l.s.o.l.o,

layannn. zasss!

setia ok, jgn curang

^__^

Ayie said...

Ingatkan apa yang curang.. hahaha

Seroja Jingga said...

semuanye pernah curang mutiara..cuma dalm konteks yg berbeza beza.
kakak juga pernah curang..curang pada perasaan sendri. ah teruk!

Cikli said...

curang itu curam

Mutiara Bernilai said...

@ Ayie

eheh. curang nya seorang hamba.

sob2

Mutiara Bernilai said...

@ Seroja Jingga

sis seroja deary,
hu. curang yang nyata beza-beza.
aku juga sis, kadang dengan sengaja curang kepada perasaan sendrik.

isk2.

Mutiara Bernilai said...

@ Cikli

curang itu jurang!

^__-

Afida Anuar said...

My Dear mutiara..akhirnya kembali:)..alhamdulillah..

Allah... janganlah kita curang kat Allah...dah la..

Mutiara, kalau nak derma 10sen, macam tak sampai hati..entah la. Tp itu lah, Allah tak pandai pada nilai yang kita bagi, tapi pada keikhlasan diri...

Mutiara Bernilai said...

@ Afida Anuar

hurray, mutiara sudah kembali dgn senyuman chumel d bibir. :P

hu, betul, kadang rasa segan nak hulur sposen. padahal waktu tu mmg kita hanya ada sposen, makanya syaitan pon cucuk2, 'buat malu aje la ko bg sposen, baik x yah bg langsung'..hu,padahal, tulang pon Allah kira..

Rozali said...

Assalamualaikum MB

kedukut dgn 10 sen
nati muka akan jadi muka 10 sen

Wassalam

Mutiara Bernilai said...

@ Rozali

Wa alaikum salam Encik Rozali,

kedekot senyum,
nati muka jd senyum x?
eheh.

ouh, muka sposeng!

Anonymous said...

kamu dah kembali. hip hip horayyyy!

*

**
*
*


*****

**

rindu kamu okeh.

Mutiara Bernilai said...

-
--
----
-
--
-----
---
--
-

-

---
-

rindu kamu juga la ano!
okies x eh? :P

pisau belati said...

tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima.

Mutiara Bernilai said...

@ pisau belati

tangan yg di atas lebih baik dr tangan yg di bawah.

kan?

ghost writer said...

menjengah pearl yang saking lama hilangnya...

akhirnya muncul dengan membawakan persembahan lagu yang mendayu-dayu,masih tidak dapat lari dari rentak lagu-lagu band boy..

hope u ok pearl..

betty said...

aku seringkali dapat sesuatu tiap kali hadir disini..
curang yang mungkin nya selalu kita tidak sedari..yag pasti kita ini pernah dicurangi bukan

Mutiara Bernilai said...

@ ghost writer

hu. pearl okies sahaja di sini ghost.

^__^

ehe. band boy. indie.
best, sudah dengar belom?

Mutiara Bernilai said...

@ betty

curang dan di curangi.
itu pasti kan dear?

:)

pagi betty!

faiz said...

btol tu...Allah tu maha pemurah...walaupon 10 sen tu kecik nilainye bagi kite...disisi Alllah kita tak tahu ganjaran dia..

Mutiara Bernilai said...

@ faiz

Couldnt agree more.

sngt2 setuju dgn kamu :)

Allah saaaaaaaaaaaaangat baik kn?

Ati Masrif said...

salam mutiara,

sama pula kita dapat penyakit
yang sama...adehhh...

masih perit lagi ni :)

Mutiara Bernilai said...

@ Ati Masrif

salam akak..

minum air suam byk2 ye..

^__^

oranglidi said...

sedap lagu curang tu. jgn curang2 lagi. haha.

lawa layout baru.

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

patut lama tak melayang minda..alhamdulillah dah kembali..video tue sy tak dpt nk tgk..kne bukak kat uma br leh tgk heheheheh...
kt opis kne blocked..biasa arr

Mutiara Bernilai said...

@ oranglidi

hu. hati ni degil sangat.
kadang tercurang juga.

Allah..

Mutiara Bernilai said...

@ sahromnasrudin

Wa alaikum salam

tengok tau encik,
sangat best bg mutiara :)

curang dan 10sen

KUREKURE COMEL said...

nak derma seploh sen pun takut2 jd miskin...


mina suka ayat 'memberi itu bahagia'
betullah...suka pulak masuk cni..smile...

Mutiara Bernilai said...

@ KUREKURE COMEL

hu. punyalah berkira dgn sposen. teruk betul mutiara ni,

hu. moga tangan dan hati tak di latih menjadi kikir.