14 June 2011

quick update

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
Sir : Okies class, kindly please listen to Anna.. Anna, start yours..
Anna : I cant
Sir : Why?
Anna : Hu. My heart beat like a drum!
Sir : just piano not a drum!


Sigh! Aish!
Cikgu garang suka buli!

*Only hope, itu fav saya :) hope before my bufday, saya dah lancar tangan bermain,




 Sepanjang saya hidup, Mr Brain adalah cerita Japan pertama saya tengok sampai habis,
Semuanya kerana saya perlu belajar dan buat research tentang neurosciences..
*mode pening dan kelam kabut*



 Danial : Waahh, ini kali pertama dapat makan kek,

Alia : Akak, Pizza Hut tu sedap ke?

Kadang, bila asyik fokus pada diri sendiri, kita terlupa akan sakitnya orang lain,
Kadang, kita suka benar untuk menerima, walhal diri sendiri payah sekali untuk memberi..

*hujung minggu anda biasa2? Maka pergilah ke rumah-rumah yang perlukan 'kasih sayang dan perhatian' dari kita*


tiada bebelan lagi kali ini, hanya update ringkas,

kata orang, hidup ini terlalu luas dan terlalu indah untuk ditangisi. Tiada apa yang perlu ditangiskan kerana rahmat Allah yang luas dan berada di mana-mana. Hebat sungguh kasih dan sayang Allah, sehingga tiada ruang untuk berduka cita, terutama bagi mereka yang beriman dan percaya kepada kehidupan akhirat yang lebih kekal dan abadi


------------------------------------------------------------------------------------------------

Buat Cikgu Humairi, saya gagal membuka blog cikgu sejak minggu lepas lagi. Kenapa ya?
Buat Cik Bidadari, saya doakan, moga saya, awak dan semua di berikan hati yang tak mudah letih untuk bemujahadah, jalan ini payah tapi kita ada Allah,, saya sayang awak!

87 org kaki bebel buat bising:

Sunah Mohammad said...

membebelnye kotak komen ni along! hahahaha~

eh, seronoknya belajar piano...jeles..huhuhu...

Muhammad Hafiz said...

I know that song. I've watched that movie.

aimie amalina said...

akak bljr piano ke?hee..mest bes =)

oranglidi said...

peh.. blajar piano. macam kazama. hehe.

23? aku lagi muda. hehehe..

nurkass said...

insyaAllah..teruskan usaha..
sayu tgk anak2 tu..

SYARIFF HAIKAL said...

INTAN SEDIH TU WEH..AHAHA

cemomoi said...

piano? teringat crita anatara 2 darjat

kakcik said...

Sangat indah catatan anda. Teruskan. :)

fuad ansari said...

if your heartbeat like a piano, then learning process will be easier.. (",)

FasiHaH SupiaN said...

seronoknya kalau pandai main piano...ya, benar......bila ada kelapangan, pergilah ke rumah anak yatim, hospital untuk kita berasa lebih bersyukur diatas pemberian..erti hidup dalam memberi..

Kakzakie said...

Kakak teringin nak bawa anak-anak kakak ke rumah anak yatim. Biar mereka tahu betapa ramai manusia seperti mereka hidup dlm kegersangan kasih dan sayang...

AI said...

- ku kenal seorang itu, dia belajar piano 2 ari je, pastu dia x pegi dah...harap2 Mutiara Bernilai tidak mcm itu...hehehe

Mawar Berduri said...

hidup ini terlalu luas sehingga ada kalanya kita terlupa pada mereka yang tengah sedih sedangkan kita ketawa. :)

Aiman Ariffin said...

aha! I like that song too! cepat2 belajar main den upload haha :)

Kan? Sometimes when you feel as though your life is bleak and empty always think of those unfortunates. Then you'll feel blessed with what u have :)

p/s: ni tgh amik breaktime from study sebok2 kat blog Mutiara ;p

lalink7 said...

best membaca di sini..mnarik sangat..hehe

Mutiara Bernilai said...

@ Sunah Mohammad

ahah,
dah tema blog ni 'bebel'
nak wat gane kan..

:P

Cik Bidadari said...

thank dear... letih tu insyallah sya cuba jauhkan... tetapi agak terkilan sebenarnya...

untuk komen: piza hut yeak... domino lagi best dik... amik yg crispi...

Mutiara Bernilai said...

@ Muhammad Hafiz

wah,,rasanya2 hampir setahun yakuza tak singah menberi komen di sini..

:)

Cik Bidadari said...

piano yeak? minat... tpi jari dh pengkor... hiiiiiiiiiii

Mutiara Bernilai said...

@ oranglidi

kazama?

eheh..

bagus, akhirnya saya dah edit semula entri ni,, :P tutup umur cecepat..tadi terbebel, sampai tak perasan etrtaip umur,..aha

Mutiara Bernilai said...

@ nurkass

hu~

jum jumpa adik2 ni kak!

^___^

Mutiara Bernilai said...

@ SYARIFF HAIKAL

hehe, g pujuk dia g..
blanja dia secret recpe choc indulgence, bg mutiara sekalik ye,.,

wink2.

Mutiara Bernilai said...

@ fuad ansari


hu, itulah,, saya jd ketar bila cekgu suh satu kelas dengar..aish..dah mcm drum dah bunyi jantung saya,,



*my heartbeats like a drum tu pun actually lagu jugak,,

Mutiara Bernilai said...

@ FasiHaH SupiaN


^___^

jum main piano jum,
tp along xde piano, keyboard aje,,

hu, jum nati kite p jenguk adik2 ni sesama neh,, :)

Mutiara Bernilai said...

@ Kakzakie

cadangan yang baik juga tu kak,
sekurang-kurangnya mereka berlajar untuk lebih bersyukur dan menghargai setiap insan di sisi mereka,, :)

Mutiara Bernilai said...

@ AI

amin ya rabb,
harap berpanjangan..sampai amek exam :)

Mutiara Bernilai said...

@ Mawar Berduri

setuju sangat dengan kata-kata kamu Mawar Berduri,

moga Allah redha dgn kita,

Mutiara Bernilai said...

@ Aiman Ariffin

aish, saya baru sebok2, tengok2, youtube collection kamu,, ahah.. kamu buli student hong kong ye!

dear namia, yes, how im glad for what n whom i am,,syukur atas segala yang Allah telah beri kepada saya, meski ada banyak lagi lompang-lomnpang yang saya perlu penuhi, but still, Dia dah bagi yang terbaek untuk saya,,dan utk awak,,

^___^

eit,p sambung blaja nuh.,,nati i btau kat lectrur kamu nanti,, :P

Mutiara Bernilai said...

@ Cik Bidadari

terkilan..insyaAllah, moga Peti Emas dan Isim Illahi mampu memujuk hati yang tercalar,,,itu juga cara untuk DIA lebih mendekatkan diriNYA dengan kita,,

domino?best!

Mutiara Bernilai said...

@ Cik Bidadari

pengkor?

aish, meh mutiara bedung meh

:P


awak, saya sayang awak tau!

Muhammad Hafiz said...

Mutiara Bernilai: Wah. Dah setahun ek. Segan la nak komen lebih-lebih di blog wanita...

oranglidi said...

kazama cite shin chan. hehe, aik.. awat padam, hehe

Aida Ali said...

Tadika mana tu? Bertuah mak ayah yang dapat melahirkan bakal ustaz ustazah..

delarocha said...

cuba menggembirakan insan2 yang memerlukan kegembiraan

Cikli said...

sunyi tanpa bebelan

IMANSHAH said...

Salam

saya suka piano, suka dengar jelah

Afida Anuar said...

Salam dear.. akak pn tak pernah tengok gak lagi movie tu, boleh la cari lepas ni. mana tau dapat belajar tentang neurosciences jugak;)

ghost writer said...

tuhan memang penyayang pada mereka yang menyayangi insan yang lain..dalam erti kata mereka yang perlukan kasih sayang..

Temuk said...

As-Salam MUTIARA BERNILAI
Memang beruntunglah si penerima apabila si pemberi sanggup memberi. Namun, lebih beruntunglah si pemberi apabila si penerima dengan ikhlas mendoakan kesejahteraannya.

JARI YANG TERBARAI said...

ringkas ringkas pon ade pesanan yg disampaikan huhuhu

shameel Iskandar said...

Kadang, kita suka benar untuk menerima, walhal diri sendiri payah sekali untuk memberi..

ayat ni mengingatkan saya kpd kata2 ustaz hasrizal(saiful islam), erti hidup pada memberi

Mehmed - said...

muzik, kaji dan hati. terbaik! Ahaks!

Mutiara Bernilai said...

@ Muhammad Hafiz

segan? kita kawan kan,,blog kamu pun baru nak bangun2 semula kan,, selamat menulis!

Mutiara Bernilai said...

@ oranglidi

ouhh,,kazama yang skema, suka belajar, berpiano, berenang tu? (aha, check kat tenet je info ni),,

huhu, tutup la,, baru nak buat jadi anonymous blogger, tp dah terkantoi banyak infos pulak,,actually dah separa di kenali dah..

ouh, kamu adik kan? sbb still study uni kan?

Mutiara Bernilai said...

@ Aida Ali

amin,,sama2 doakan mereka dan kita,,

^___^

Mutiara Bernilai said...

@ delarocha

dari satu sudut mmg sperti apa yg kamu katakan,

dari satu sudut yang lain, sebenarnya kita sedang menggembirakan diri kita sendiri,, :)

Mutiara Bernilai said...

@ Cikli


ahah, entri ini jugak sebenarnya 'bebelan' juga kan,, :)

Mutiara Bernilai said...

@ IMANSHAH

salam,

samalah shah,
saya juga bermula dengan meminati instrument lagu piano,,

Mutiara Bernilai said...

@ Afida Anuar

salam my dear afida,,

aish, jadi janggal bila fida gelar diri fida as 'akak'..

eheh, tengokla citer tu,, MR BRAIN by takuya kimura and Ayase duta SKII,, best ilmu otak ni,,

Mutiara Bernilai said...

@ ghost writer

semua orang perlukan kasih sayang kan ghost..xkesahla siapapun mereka,,semua orang perlukan kasih,sayang dan cinta..

kasih sayang itu lorong2 dalam keimanan, kerna itu, kasih sayang Allah begitu dekat dengan manusia2 yang penyayang hatinya,,

jum!

Mutiara Bernilai said...

@ Temuk

ya, hakikatnya kita memberi untuk diri sendiri,,kita mendapat doa-doa ikhlas dari mereka,,

:)

Mutiara Bernilai said...

@ JARI YANG TERBARAI

hiks2,,
ringkas2 pun masih sempat membebel kan saya ni? aish, kena belajar mcm mane nak pendekkan entri,,,

huhuuhuh~

Mutiara Bernilai said...

@ shameel Iskandar


terbaek! itu tagline ustaz Hasrizal kan? 'erti hidup untuk memberi',,

Mutiara Bernilai said...

@ Mehmed -

ahah,
kamu merumuskan ketiga2 pic saya tu kan? bagus2,, :)

Anonymous said...

kali pertama mkn kek?huhu..anak yatim ke ni na?meh kakak sayg kamu2 semua..

beautiful_rose said...

masa kecil dulu aku belajar piano tp sekerat jalan sebab tak mampu.di rumah ayah ajar bermain rekoder,dan hasilnya dapat "A" dlm ujian music masa sekolah rendah dulu.

bila sekolah menengah minat dengan gitar tapi tak tahu cara nak mainkan.tak ada org nak ajar...


::mutiara,good luck kau mesti boleh buat y terbaik! =)

sahromnasrudin said...

tgk alat muzik tue teringat tiupan trompet masa saya join band sekolah dulu..so sweet.....

*Miss Syahnia* said...

pandai sggh kamu berbicara
lalu diluahkan dicoretan ini..

indah membacanya ;)

liyana said...

x pernah tgk cerita japan,,
rahmat Allah itu luas..

thanks for entry..
get input from it=)

KHRLHSYM said...

wow pemuzik! suka! :p

JIJI YU said...

cam sedap je bace ayat yang tak letih bermujahadah uh..

Mutiara Bernilai said...

@ beautiful_rose

thanx!

baek, akan buat yg terbaek!

Mutiara Bernilai said...

@ sahromnasrudin

aduh, k0men saudara buat saya rindu akan harm0nika pu|a,, :)

Mutiara Bernilai said...

@ *Miss Syahnia*

,,,semuanya dtg dr DIA :)

Mutiara Bernilai said...

@ liyana

sama spisies ar kite,,jenis x suke teng0k muvee,,

:)

Mutiara Bernilai said...

@ KHRLHSYM

w0w! suka juga! :P

Mutiara Bernilai said...

@ JIJI YU

^___^

d0a utk aku kamu dan semua,,

Suhami Ahmad said...

suci je muka hanak- hanak itu

iKhRam said...

yup.. saya jarang sgt memberi walhal sudah menerima dgn kadar yg byk..

tp adakala
boleh saya gantikan dgn memberi penghargaan.. itu pasti menggembirakan orang lain bukan??

[ EA ] said...

nena bucuuuk :P bila nak lawat ak kat hospital nii ;) meh cni meh :D

KUREKURE COMEL said...

moga semakin lancar ye main...hehehe..


kalau mina kompem failed habis..hihihi...


budak2 kecik yg comel...dulu mina sek kat situ lah....PASTI kan....

Mutiara Bernilai said...

@ Suhami Ahmad

atuk,
hanak-hanak tu anak-anak ke kanak-kanak?

aha,,

bersih dan redup kan?

Mutiara Bernilai said...

@ iKhRam


ya, setuju, itu juga konsep memberi,, memberi apa2 yg bukan material pun di kira memberi.,, :) Maha Adil kan Tuhan?

Mutiara Bernilai said...

@ [ EA ]


wink2,,

kajang itu jauh la nenek,,

sob2,,

Mutiara Bernilai said...

@ KUREKURE COMEL

amin,.

insyaAllah, moga makin lancar..aha.

^___^

Pembunuh Tanpa Bayang said...

entah kenapa aku selalu saja tersenyum selepas membaca bait kata kamu mutiara =)

Pembunuh Tanpa Bayang said...

entah kenapa aku selalu saja tersenyum selepas membaca bait kata kamu mutiara =)

ika said...

selamat membuat research ! teehee ! :D

senyumSOYA said...

nak main piano gak..tapi keyboard un x reti2 lagi..heheh..

senyum~ jangan menagis dan jgn pernah berhenti berharap..(^^!

ad sinar dihujung sana kan?

AkuMuzikFilem said...

ambil kos apa ya sampai kena wat research neuroscience?