25 March 2011

Kita ni peminjam je ponnn



" Bod** la pencuri nih!! " bentak Cik A,

Mutiara dan Cik B hanya memerhati Cik A yang sedang marah2 lepas rumah kena masuk pekerja yg berprofesien sbg pencuri..

" Nak buat mcm ne, dah terjadi punn" pujuk Cik C yang pleng brusia berperanan sbg kakak

" A'ah, nak marah pun tak guna.. halal kan je laa" sambung Cik B pulak

Mutiara sbgai adik yg baik lagi chumel hanya mendiamkan diri. Menunggu reaksi yg lain.

" Halal? Senang-senang je nak halal? Org dah curi harta kita tau! Kita penat2 kerja.. " Cik A bercakap dgn loghat kelantannya. Tapi mutiara tak pandai nak tles.

" Halal kan je la.. Dia dah amek pon harta tu," balas Cik B lagi.

Dan akhirnya Cik A dan Cik B berbalas hujjah..
Hujjah

Hujjah

Aish! Bising dan Pening!

Cik C terdiam melihat mereka, sambil sambil pandang ke arah Mutiara. Lama pandangannya, Seolah-olah memohon Mutiara masuk campur.. Aish, sy kan adik? Kena senyap laa kan?

P ke dapur, bancuh teh panas. Siap. Terus dapatkan mereka.

" Aish..nak jd lawyer eh...Dah2, meh mnum air meh..xmo bising2..ketaq Mutiara jd org first tengok ni pon belum ilang lg ni "

Minum2. Tenang sket.
Masing- masing senyap,
Memang mnikmati air teh Mutiara yg sdap tu,,

Lembut-lembut, lunak-lunak Mutiara pun susun ayat..

" Hm.. Mutiara ni terukkan?"

3 pasang mata sedang bulat memerhati Mutiara. Mungkin terkejut dgn nada suasana yang berbeza (nada sdeyh) dan mungkin juge pelik dgn statement Mutiara tu.

" Nape ni.." tanye Cik B lembut..yang lain juga mula menampakkan muka sedih dan simpati dan risau... -ok, dah berjaya tukar mood.

" Entahlah,.. ape yg blaku harini byk sedarkan Mutiara, sdikit sebanyak pencuri ni dah ingatkan Mutiara bahwasanya secanggih mana pun sistem keselamatan yg kita ade, tetap tak menjamin kselamtan kita.. hakikatnya hanya Allah yg mampu memberi jaminan keselamatan dan perlindungan kpd kita.. tp kdg2 kita dok terlebih yakin pd benda lain, sedangkan itu hanya alat.. Mutiara bergantung yakin kpd besi berat ni..sedangkan Si Pencipta Besi tak lak Mutiara gantungkan kyakinan sbegitu"

senyap.
Cik C dah memangku  tangan, trus bminat nak dgar Cik Mutiara membebel..

" Even, kdg2 Mutiara ni jenis tak pandai nak bersyukur, Allah uji Mutiara dgn hilang harta, belum lagi hilang nyawa malah dara.. Naudzubillahhimin zalik.. tapi, Mutiara  still marah-marah.. yang Mutiara nampak hanya kulit, sedangkan isinya tak mampu untuk hati dan iman Mutiara terjemahkan hikmah dsebalik sgala yg terjadi... Mutiara hanya nampak 'kecurian' adalah 'kecurian'..bukannya Mutiara nampak pintu2 lain di sebalik 'kecurian' ni.. "

Suara dah sebak. Cik B pegang tangan Mutiara. 
Cik A mendengus perlahan, sedang menghadam mungkin.

" Bahkan, kecurian ni wat Mutiara sedar.. nape nak marah2..ni bukan harta Mutiara pun..bukan hak milik Mutiara pun, Mutiara pinjam je dari Allah..PINJAM je ponnn..tiba masa Allah amek jugak.. mungkin Allah suruh Mutiara salurkan harta tu dgn bsedekah, tp dsebabkan Mutiara ni kdekut, so Allah amek la harta tu mlalui cara dan asbab yg lain..contohnya khilangan or kcurian.. Mutiara lupa yang dlm harta kita, tetap ada bahagian org lain...tetap ada utk rezeki org lain.."

" Tapi, rezeki ape kalu dah dpt kat pencuri?" Cik A akhirnye bersuara 

" Ya rezeki. Tetapi bkn rezeki yang halal lagi berkat"

" So betullah kan..aku suh kita sume halalkan aje kan tadi?" tanye Cik B

" Terpulanglah.. Mutiara bkn Ustazah even x masuk skolah agama pun, Mutiara sendrik xtau sgt.. Mutiara bkn org slayanya utk ckp pasal ni..tapi, sbenanye Allah tgah offer kite ni.. di berinya kecurian ni bagi kita same2 mrase..mrase hikmah dan manisnya di sbalik yg terjadi.."

Stop skejap minum teh

" Allah offer kita, 
1) Di uji- dah dpt gugurkan dosa n dpt pahala free
2)Kalu kita bersyukur krane hanya 'itu' yg hilang, bsyukur krane masih selamat, redha dgn apa terjadi, maka Allah bagi kita pahala lain,
3) Kalau kita maafkan, kita pun dpt pahala lain, sebab maafkan org lain.. 
4) Halalkan dan anggap as sedekah brg2 yg dcuri pon kite akan dpt pahala..
5)Bahkan bagi yg mahu berfikir, Allah akan buka kan pintu2 hikmah... So terpulang kpd Mutiara, dan kpd kamu2 skalian.."

" Kenapa nak maafkan pencuri? Drang wat dosa!" Cik A memang hangin!

" Kita maafkan atas penganiayaan yg mereka buat kpd kita.. tp x bermaksud kita redho dgn kerja dia as pencuri.. sbb tu kite report polis..bagi pihak kita, kita maafkan dan kita lepaskan sgalanya kpd Allah.. pencuri tu pun akan ade bahagian dia pada Allah..satu, kite dpt pahala..dua, kita sendri jadi tenang..xde nak marah2..sbenanrye bila kita marah,kita yg jd btambah tensen..sbb tu islam dtg dgn anjuran utk saling memaafkan..dengan MEMBERI maaf, kita MENERIMA hikmah lain - ketenangan hati.."

Cik A diam..angguk2

" Merasa marah tu mmg normal.. marah dan sedih atas penganiayaan pencuri.. tp penghujung ceritanya hanya kita yg dpt decide..nak jd kan as cerita seram ke..cerita manis ke or cerita romantik.. nak akhiri dgn marah atau berlapang dada dgn ujian Allah.."

" A'ahh..nak marah2 pon nati kite gak sakit sendrik..sdangkan pencuri tu tgah sronok dpt duit..Maaf aje ubat utk tenangkan hati," Cik A senyum..

dan semua pun senyum..
 
Mutiara depangkan kedua belah tangan..
masing2 bersatu dalam pelukan hangat..

"jum smayang jemaah maghrib..then kite smayang hajat neh" ajak Mutiara,,

Dan akhirnya sume bangun, berlari ke toilet..

Huwargghhh sape lambat jadi imam!!!

^_________^



Sayang selalu!~


Mutiara Suke Bebel


Tiada 'Nota Bebelan Mutiara' harini, sebab dah membebel kat atas..
Sudah lama tak update, gara2 men kejar2 dengan kerja.. Penat!


16 org kaki bebel buat bising:

Afida Anuar said...

Allah sejuknya hati membaca tazkirah mutiara pagi2 jumaat yang mulia ni.

Ada seorang kawan fida ni, ditipu oleh money changer... banyak,dekat seribu. Menangis2 dia. Fida nasihat dia...mungkin cara ni Allah nak sucikan harta/duit dia... insyaAllah apa2 pun yang berlaku...yakin dengan seyakin-yakinnya pasti ada hikmahnya....

mutiara..thanks..

FasiHaH SupiaN said...

assalamualaikum along....morning.....ye,walaupun sistem dah canggih tetap ada pencuri..tp, kite kena lah berusaha untuk menjauhkan kejadian itu berlaku, kalau dah buat apa yang patut, hilang juga, itu memang kuasa Allah..kan...sabar ye along :)

ahmad humairi said...

Assalamualaikum,

Saya dapat sebutir lagi mutiara di maya ini, terima kasih berkongsi cerita.

Kakzakie said...

Bila telah ada keyakinan dalam diri bahawa apa jua yg kita ada adalah pinjaman maka kita akan redha atas apa juga kejadian yg menimpa dgn hati terbuka.

Setiap musibah kalau direnung secara +ve akan menyejukkan hati kita.

Benar setiap harta yg kita miliki ada sebahagiannya adalah hak org lain yg perlu kita agihkan.

Salam buat teman-teman mutiara yg telah redha atas segala yg terjadi tempohari. Sabarlah....

Mutiara Bernilai said...

@ Afida Anuar

btul tu dear,
Allah nak cuci harta kita..
malah, Allah nak cuci dosa kita..

syg slalu!~

Mutiara Bernilai said...

@ FasiHaH SupiaN

Alang syg..
Kita usaha semampunya sbgai seorang manusia.. the rest Allah akan take care,, :)

syg slalu!~

Mutiara Bernilai said...

@ ahmad humairi

Wa alaikummussalam Cikgu Ahmad Humairi..

^____^

Terima kasih juga kepada Cikgu :)

Mutiara Bernilai said...

@ Kakzakie

Kakzakie.. Ya Allah, rindunya kat Kakzakie..

btul kak, Allah sdang nak berus2 kotor kat hati ni..sakit la sket, sbb kotoran tu degil sgt,,

syg slalu!~

Sunah Mohammad said...

entri ini sangat cambest. sekian~

:p

Mutiara Bernilai said...

@ Sunah Mohammad

Angah..Along dah d skudai! :)

GadisGula-gula said...

haha.. alah.. biarlah dgn pecuri tu.. da berlalu pown.. na marah2 pon ta guna dah~ amik ikhtibar je... leps ni.. lebih berhati2

Adinda Amy Sensei said...

hai cik mutiara....apa khabar malam ni??
moga sihat dan tenang selalu..

terima kasih kerana masih sudi singgah ke blog saya....

Qaseh dalia adelia said...

sis mutiara ...banyak pengajaran dari entry ni tq so much ..

Mutiara Bernilai said...

@ GadisGula-gula

btul2.. :)
kne amek iktibar n lbey berhati2 :)

Mutiara Bernilai said...

@ Adinda Amy Sensei

Dear sis Amy..

Mutiara rindu nak singgah blog Sis Amy waktu lunch :P

Mutiara Bernilai said...

@ Qaseh dalia adelia

my pleasure dear.. :)

syg slalu!~