23 April 2011

Kegilaan yang gila!

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang 


Ha. Kan Mutiara dah cakap ritu. Cinta bisa buat kita jadi gila!
Baru dua booth pergi, dah dua beg penuh tangan
Atoi!
Walhal ada beratus lagi booth lain yang tak pergi.
Duit dah kering.
tapi bila p booth lain, buku tetap di capai pergi ke kaunter
Aish!
Sedari dulu sudah terbiasa melegakan stress dgn pergi ke kedai buku, maka alang2 kepala tengah nenong di tambah pula dgn ada pesta buku, so memang pelik sangat lah kalu mutiara tak pergi buat terapi stress kat situ.
tp sampai je situ, terus mcm histeria tgok buku
Adeh!
Sampai-sampai rumah, terus kira total perbelanjaan.
Oh!
Oh. nampaknya cita-cita untuk membeli yang di bawah ini akan tergendala buat beberapa purnama.


Ke ada sesapa baik hati nak belanja keyboard casio ni?
Hu, makanya terpaksa menyimpan not untuk Because Im a Girl by Kiss kemas2 dalam file.
ada rezeki kita main ok!

Eh, ada sayembara novel lah!
Hadiah pertama RM 15,000.
Agak-agak kalau menang boleh lah beli piano terus.
Wah, sungguh seronok!
Boleh beli buku banyak2 jugak.
dabel seronok!

Eh, menulis kerana nak duit?
Ish, teringat kat Ghost Writer pulak.
Seni Yang Jijik.
oh!
*geleng kepala lelaju*
*tutup mulut dgn tangan*

Tiada Bebelan Mutiara, kerana saya dah mengomel banyak di atas,

Kita menulis kerana ingin memberi dalam penulisan. Memberi!

Tak faham? Pergi hadam buku sasterawan dengan buku penulis popular, mana satu yang lebih laku dan mana satu pula yang lebih membumi dan sarat dengan falsafah kehidupan? Mana satu yang berperanan membawa suara kita? Mana satu juga yang merungkai kemelut permasalahan manusia? Tak faham lagi? Pergilah beriktikaf dengan A Samad Said  atau Shahnon Ahmad barang sehari dua. :)


Mutiara sedang berbahagia bersama buku S.Hossien Nasr - Pengenalan Doktrin Kosmologi Islam.

Ah. bagiku ilmu itu harta yang lebih bernilai dari emas dan dinar! 
malah buku pula mampu membawa aku menjelajah ke pelbagai tempat, membawa aku hanyut jauh dalam pelbagai adunan perasaan, menajamkan gaya fikirku malah membawa aku kembara ke destinasi yang tak pernah aku bayangkan sebelum ini. Eh, tiba2 Mutiara berada di zaman Komunis!  dan tiba2, Eh, mutiara berada di Baitul Hikmah, Baghdad!

Kerna ilmu itu akhirnya menyatukan aku kembali ke alam kehambaan. Menambah ruang untuk aku lebih bertaaruf dengan DIA yang Esa, mencelikkan diriku yang selama ini sombong walhal aku tidak punya apa-apa melainkan segalanya berada dalam tanganNYA, berada dalam ilmuNYA.. Kerna ilmu itu membawa aku kembali mensucikan hati sebagai seorang hamba kepada DIA. bahkan membuat aku lebih mencintai dan mengagungkan DIA yang tiada tertanding.
Allah sangat2 sangat3 sangat4 hebat kan?
Saaaaaaaaaaaaaaangat hebat!



Sayang selalu!


Mutiara Yang Separa Matang Mengomel 

61 org kaki bebel buat bising:

Kakzakie said...

Adinda Mutiara gembira sakan shopping kat PWTC. Tunjuklah buku-buku yg dah dibeli. Sehari suntuk mana tak beribu habis.

Keyboard tu masuklah dlm list barang hantaran kahwin. Hehehe....

oranglidi said...

wah. banyak berbelanja tu. takpa, kalau untuk kperluan apa salahnya kan. hahehe

FaizalSulaiman said...

menulis kerana duit tu kadang2 ada baik buruknya.lebih2 nak ikut arus perdana sebab nak untung.tak mendidik dan karakter tak berapa nak develop

ahmad humairi said...

Assalamualaikum,


Wah...kiranya mutiara ni oreang seni jugaklah ye, mesti pandai maen keyboard...leh dendangkan lagu-lagu syok untuk orang laen juga.

Mutiara Bernilai said...

@ Kakzakie

xde kamera santek.
kamera hp pun dah pecah2 inner cameranya.
sy mmg kedekut kalu bab2 hp,baju,mekap dll,
tp bab buku mmg sy xleh nak kedekut. ahaha..

akak dear, mutiara siap patah balik ke kereta, simpan buku kat bonet,then masuk pwtc smule..ahah.

Mutiara Bernilai said...

@ @ oranglidi

eheh. sekali sekala xpe kot.
ah. alasan.

tp sebenarnya saya agak untung semalam. sebab banyak diskaun. :)

Mutiara Bernilai said...

@ FaizalSulaiman

saya 100% setuju degan kamu, FaizalSulaiman..

sekarang buku picisan yang rendah nilainya dah terlalu banyak masuk pasaran.

tp jgn risau, nama pun sayembara, sume required advanced punya sastera dan perlu ada falsafah d dalamnya. kalau cincai punya isi, tak kan menang punya..haha..

Mutiara Bernilai said...

@ ahmad humairi

eheh. Cikgu Humairi nak dengan lagu apa? Bulan di pagar bintang?ke bulan jatuh ke riba?

ahaha.

Mutiara Bernilai said...

@ Kakzakie

Kakzakie, boleh ke keyboard jd brg hantaran? aish,lambat lg la gayenya, mutiara xde calon lg. ahaha.

s a r said...

wah. semangat cek mutiara shopping buku ya? :)

teringin juga ni untuk menghadirkan diri. makanya perlu juga beringat ni. mata ini juga sangat nakal apabila sudah melihat buku. hehe

Mutiara Bernilai said...

@ s a r

dear s a r,
ni bukan semangat, ni dah jadi histeria.. atoi!

oh. sila berhati2 dengan duit.
dan oh, sila bawak beg troli.. :P

kdg2 melabur untuk ilmu, tak salah kan? :)

aimie amalina said...

waa..besnye akak...huhu..mahu pinjam buku2 akak kalo kesempatan..huhu..ayoo..suda lama x beli buku ni...mahu jadi bookshopaholic jugak la..heheh =)

Sunah Mohammad said...

Okie...angah jeles...sekian ^^

republik n9 said...

gua sedang berbahagia dengan penulisan Gunter Gass... tak lupa juga kitab2 pasal matan as syatibi qiraat he3... gila buku ni best...

skandaLdariLangit said...

di blog aku, kau mereka ada tentang cinta gila, yg mana yg layak dsandarkan kpd Dia~

Mutiara Bernilai said...

@ aimie amalina

eheh. adik akk ni, cakap mcm akak ni dekat aje dgn kamu..akk bkn kat skudai lg dear..

beli, kalu x mampu, pinjam.
yang penting, pastikan kita sentiasa membaca..makanan akal itu.

Mutiara Bernilai said...

@ Sunah Mohammad

okies, along sedey,
sebab xdapat jumpa angah along ni..

sekian ^___^

Mutiara Bernilai said...

@ republik n9

eh. mana dapat buku Gunter Gass? Kat booth ape? serius, saya nak cariik!

Mutiara Bernilai said...

@ skandaLdariLangit

btul sayang,
moga kegilaan ini juga satu pengibadatan kepada DIA.

cuma, dunia sering kali melekap erat di hati ini.

Qaseh dalia adelia said...

banyak nye habes duit..hehe nnt qaseh belikan piano kecik utk sis hehehekk..


jgn lupe vote qaseh T_T

AkuMuzikFilem said...

kalau sambil menulis itu boleh menjana duit tiada salahnya, cuma jangan jadikan itu keutamaan, masing2 sudah ada kerja sendiri kan? masih tak cukup atau sudah gila wahan? tak tuju kat mutiara tahu. hoho. kerja apa sampai leh tengok foreigners swipe kad kredit sampai beribu? (sibuk je nak tahu aku ni)

Republic Aku said...

jangan tersalah pilih buku sudah...

intan.maisarah said...

gila cinta kepada Tuhan

BonekadalamChermin said...

banyak berbelanja ya

harapnya ilmu yg dikendong tidak ternilai harganya




:)

Mutiara Bernilai said...

@ Qaseh dalia adelia

ok, mutiara tunggu tau piano kecik tu.. :P

vote top blogger eh?

Mutiara Bernilai said...

@ AkuMuzikFilem

aduh. memang gila wahan sekarang. ok lah cancel keyboard. *menanges*

hu, menulis biarlah kerana utk memberi dlm menulis. kan? memberi ilmu, memberi rasa, memberi sedar, memberi sindir, memberi jalan..dan memberi pelbagai lg..

sy hanya seorang kuli~
oh, mungkin sy patut edit part tu dlm entri.

Mutiara Bernilai said...

@ Republic Aku

*senyum*

sy dah belajar dr green scarf gurl (watak dlm confessions of a shopaholics)..jgn samapi tersalah beli..

Mutiara Bernilai said...

@ intan.maisarah

jujurnya sis masih bertatih utk benar2 menggarap gila cinta kpd Tuhan..selalu jatuh, selalu juga kalah

Mutiara Bernilai said...

@ BonekadalamChermin

amin Ya Rabb
moga dapat memaknakan ilmu dgn sebenar makna sbagai seorang hamba.

:)

azmnor said...

salam MB...,

sesekali apa salah...

Afida Anuar said...

ya Allah my dear Mutiara...buku apa yang dibeli sampai 1200 tu? ni memang betul2 cinta ni...

ada dapat offline msg? mutiara ke pwtc hari apa?

april said...

buku.
lama tak beli buku,
lebih-lebih lagi buku 'makanan jiwa'

terima kasih kat seorang kawan yang baru-baru ni kirimkan buku.ada juga bahan bacaan.


menulis dari hati untuk hati..
satu kepuasan,kan ?

| Larasephia | said...

Last time I checked I had a sum of 407 books in my room.

Try and beat me ;) (saje je nak bakar kau) Haha

and

Get a Roland's Juno Gi. Lagi berbaloi. trust me. :)

Seroja Jingga said...

uh kakak baru plan nak pegi :)

Cik Bidadari said...

bestnys buku.... nak gi esok,.... gilalh esokk

HEROICzero said...

kalau dengan menulis kerana hadiah duit, untuk menulis lebih lagi, hey why not?

=)

Inspirationalefeks said...

wow! mesti slalu shopping ni .. xpe asalkan gembira..

Mutiara Bernilai said...

@ Afida Anuar

Afida Anuar dear, huuu~ dah jadi histeria tak ingat dah kat book fair tu..

tp bila kira2 semula, actually mutiara dah untung 250 tau! sbb diskaun..

hm. mutiara p ari jumaat. dear kat terengganu kan ni?

Mutiara Bernilai said...

@ azmnor

a'ah. sesekali aje. eheh, bukan selalu. lgpun memang sy dah simpan duit utk buku..baju,kasut,mekap,ape2 lagi brg2 prempuan, sy x amek port sgt..hp pun dah nak masuk 4 tahun guna.,

Mutiara Bernilai said...

@ april

april suke buku yg mcm ne?


xpe, mutiara pun penah xbeli buku utk jangka ms yg lama..xpe,yang penting, setiap buku yg kita ada tu biar kita hadam n bg lekat kat hati..kan?

^__^

Mutiara Bernilai said...

@ | Larasephia |

kamu sengaja kan..
aish!
ade angin jeles berpuput dlm dada aku.

ahaha.

hu?Roland's Juno Gi?
dah search,nampak mcm besh!
mcm lg besh dr casio..
aish..cintaku berbelah bagi gara2 kau larasephia! atoi..

Mutiara Bernilai said...

@ Seroja Jingga

sis mahu pergi bila?
bwk beg troli tau..
ahaha..

beshnye kalu dpt jumpa sis..

^_^

Mutiara Bernilai said...

@ Cik Bidadari

Cik Bidadari,
petua baik : jgn p dgn org yg gila buku jugak, save duit, dan tak terpengaruh

petua tak berapa baik: lbey besh p dgn kaki gila buku, sbb derang kadang dah tau buku ni best ke x..ahaha

sila bawak ubat penenang dan troli!

Mutiara Bernilai said...

@ HEROICzero

ouhh..
i luv ur statement!

^___^

Mutiara Bernilai said...

@ Inspirationalefeks,

ahaha..
selalu shopping buku sahaja,
shopping benda2 lain, mutiara x biasa.

xpe, beli buku ni satu pelaburan kan?
ahhah

Abd Razak said...

Assalamualaikum..

Pokok segala hal untuk memperoleh ilmu yang bermanfaat ada lima: Diam, mendengar, menghafal, beramal dan menyebarkan ilmu...

AkuMuzikFilem said...

huhu serius tak tuju kat kamu tahu. huhuhu. sebab tak rasa kamu camtu, bilamana membaca tulisan kamu di sini=)

Mutiara Bernilai said...

@ Abd Razak

Alhdmdulillah, terima kasih atas perkongsian ilmu. :)

Mutiara Bernilai said...

@ AkuMuzikFilem

*senyum*
tidak, sebenarnya hati saya juga tak terlepas dari penyakit wahan. kadang berjaya,kadang kalah juga,


nway dun worry.kite kwn kan?

^__^

Salfiza said...

rumah sy ade keyboard,jeles tak?jeles tak?huehehe

muge kegilaan yg gila itu tak memakan diri sendiri...hihihi selamat menggila dgn dunia buku!hoho

ghost writer said...

kepuasan bergelumang dengan buku tidak boleh dibandingkan dengan habisnya duit yang kita guna..Buku itu nilai harga kecintaan kita dan kepuasan kita.

Mutiara Bernilai said...

@ Salfiza

Huh!
sgt2 kejelesan!
meh bwak sini meh..
:P

Mutiara Bernilai said...

@ ghost writer

couldnt agree more!
tersangat2 setuju dgn kamu ghost!

^__^

Kunang-Kunang said...

Mendampingi buku sama dengan mendampingi orang-orang bijak pandai.

Mutiara Bernilai said...

@ Kunang-Kunang

insyaAllah, moga lekat lah sedikit ilmu d dada yg jahil ini..

Afida Anuar said...

ya Allah... my dear mutiara..
salah faham rupanya... akak balik kg minggu depan sayang. Cuti hari pekerja.. akak kasi offline msg tu pasai nak tau mutiara nak pi hari apa.. tp mutiara senyap je. Tup2 dapat entry yang dah habis 1200 sbb ke pesta buku..he he

akak ke sana hari sabtu..Allah, ramai sungguh orang!nampaknya takde jdoh kita nak berjumpa ya..

insyaAllah, next time. kalau mau datang ke putrajaya jangan lupa roger tau!

FasiHaH SupiaN said...

along....along memang puitis dalam berkata-kata. Mungkin boleh jadi sasterawan negara mengikut jejak sasterawan yang lain :)

Mutiara Bernilai said...

@ Afida Anuar

hu, sedih..
xpe la, xde jodoh kan?
mutiara tersalah faham nampaknya.

huhu.
ok, ade jodoh, kita jumpa neh :)

Mutiara Bernilai said...

@ FasiHaH SupiaN

hu, mane ade.
xlayak pun.
puitis bukan semata-mata kayu ukur.
tapi harus ada falsafah dan sarat dengan suara ummah terselit di dalam setiap karya...

along masih jauh. tp, doakan aje la eh..

^__^

KHRLHSYM said...

buku sangat bernilai tahu? nilainya lebih dari duit. tapi kamu membeli banyak buku =.= sangat hebat.

Mutiara Bernilai said...

@ KHRLHSYM

tahu,
malah lebih bernilai dari sebiji mutiara (bkn sy)

hu, membeli aja,
lekat tak lekat,
harap lekat di hati.

tajam tak tajam,
harap tajamkn minda.

^__^