13 November 2011

Diri Sendiri

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang 


   ms paint. invert


Selalu benar saya diberi pesan, " Jadilah dirimu sendiri", pesan yang kemudiannya berakhir dengan soalan, "Aku ini sebenarnya bagaimana?"

Cuma baru-baru ini pesan itu diperjelas hingga buat saya malu-malu. Pesannya, "Jadilah dirimu sendiri. Dirimu didefinisikan oleh apa agamamu. Jadilah kamu mengikut ajaran agamamu. Itulah dirimu."

Akhirnya soalan "Aku ini sebenarnya bagaimana?" Terjawab. "Aku adalah Islam."
Dan sehingga kini aku masih beriak-riak kemaluan, malu sungguh, kerana hingga saat ini masih terasa jauh diriku mengikut acuan agamaku sendiri.

Kredit : Terima kasih Saudara Bahruddin Bekri atas kata-kata itu!


BEBELAN MUTIARA 

1)  Terinspirasi dari OL yang suka buat kartun dgn ms paint. Maaf, comot.
2)  Bahruddin Bekri adalah penulis dan blogger kegemaran saya.
3)  Siapa diri kita sebenarnya? Perjanjian seawal 40 hari di alam roh. Ingat lagi?-  7:172
4) Frekuensi update blog untuk minggu ini agak banyak berbanding biasa
5) Kadang kita celaru dengan pembawakan diri kita sendiri. Ayuh kembali!
6)  Saya baru merasai nikmat menconteng ms paint! :D 
7)  Mak saya suka menggunakan term 'siuman', contohnya, "Cuba siuman sikit pakai baju tu syg", " Perangai tu siuman sikit, piap kang!", "Si A tu siuman sikit orangnya, sebab tu ramai peminat,"..heheh, chumel kan Mak sy.. :D Kalau org lain dengar mesti salah faham..



MUTIARA BERNILAI
* Cukup-cukuplah online, yok makan jejemput org bujang :P



Sila baca Bebelan Mutiara, isi penting berada di situ.

43 org kaki bebel buat bising:

Titisan Hujan said...

yaa..jadi diri snd itu lebih baik selagi itu adalah yang terbaik

Afida Anuar said...

Kekerapan yang mengkagumkan. Apa pun keep it up!..

eh bak mai sket jejemput orang bujang tu, langit mendung lagu ni sedap kalau tekak dapat rasa jejemput;)

Mutiara Bernilai said...

@ Titisan Hujan

ya iyalah TH,,selagi mengikut garisnya DIA kan?

Mutiara Bernilai said...

@ Afida Anuar


kite kebosanan mungkin.. :P

meh dtg KL meh..kite ad simpan skit lg bancuhan, nak wat goreng lepas asar kang.. sambil2 minum teh kosong,, :D

Waqheh said...

terer lukis kartun ek..ajar?

HEROICzero said...

boleh aku komen lukisan kamu ?


aku suka . =)

intan.maisarah said...

hihih..

kene ingat bali tentang perjanjian seawal 40 hari tu

oranglidi said...

nice karikatur mutiara oih. mcm teruterubozu plak.

jln crita pn sgt brmkna.
ok la, mau pgi angkat ikan goreng. hehe.

Mutiara Bernilai said...

@ Waqheh

heheh. comot la, sy xpandai mlukis..

Mutiara Bernilai said...

@ HEROICzero

eheh.

boleh aku komen 'komen kamu' di atas?


aku suka. :)


p.s comot la, kebosanan tadi.

Mutiara Bernilai said...

@ intan.maisarah

Sara,
actually, mutiara pun x ingat.
tp Quran ingatkan semula..

:)

Mutiara Bernilai said...

@ oranglidi

terutruzo itu apakh?

ouh kne berguru dgn ostad gugel la ni.

hm, terpengaruh dgn kamu la ni OL. tp biasela kan, amatur, comot amat contengan sy..

:D

erk. ikan tu atas dapur umah sy la,, :P

aimie amalina said...

alololo
comel sgt katonnye
penuh dengan isi gitu =]
heeee

sile menjadi siuman ye wahai mimi
heeee

bunda
yg pesta buku tu kat sabah ni =]

Abg Stalker said...

siuman tu kira mcm 'betul' or 'cantik' la kn.my mom pun ada gn word tu. :) mcm mn nk kenali dri sdri,mle2 kita kne la berbalik pd agama kita.sejauh mn ilmu agama yg kita ada di dada.cuba selami hati dgn perhatikn perwatakan sdri berbanding memerhati tingkahlaku sekeliling kita.insyaAllah..jmp la diri kita.tp kalau x jmp jgk,mst ada sesuatu tu.haha

iKhRam said...

sangat mencintai entry ini..
sgt2...

p/s - rindukan entry akak..

orlando ahmad said...

setuju...

kite adalah ape akidah kite

Mutiara Bernilai said...

@ aimie amalina

heheh,,comot kan katon bunda?

hu.. siuman2, siuman..

oh, kat sabah eh..ala.. T___T

Mutiara Bernilai said...

@ Abg Stalker

ouh ye ke? mak abg stalker pun gune eh? hoyeh, br first time dpt jupe org yg gune term 'siuman' gak,,siuman tu mcm 'baik2', 'elok' dll.. :D

masih mencari2 jugak diri ni,,moga betul berada di landasan akidah yang benar..

Mutiara Bernilai said...

@ iKhRam

adik,
akak br je teringat kan adik smalam, tp internet malam td slow amat,,so xdapat nak jengok awak..

^___^

jg diri neh dik!

Mutiara Bernilai said...

@ orlando ahmad

kan?

akidah (agama) lah yang mencorak bagaimana perwatakan kita, akhlak kita, pemakaian kita, ibadah kita, percakapan kita dll :D kan?

penjajah minda said...

aku pun rasa jauh dari acuan.hmm

Mutiara Bernilai said...

@ penjajah minda

mutiara pun,,

yok dear, kite ikut sikit,,x banyak pun xpe, asal makin bertambah baik,, :D

aiman fanboy k-pop said...

me too.......bnyak dosa rasanya.....
walaupon begitu,saya akn jd cuba jadi diri saya..seorg islam yg sejati..^^
insya-allah...

Aiman Ariffin said...

Dear Mutiara,

A lil update on the book that you gave me. Believe it or not, Im still reading it. I find it harder to read than any other books (pls dont get me wrong, in a good way) the best reason I can give is that, by reading the book page by page, slowly I discover so much in me that I have to change for the better good.

The more I read the more depressed I get because I am far off from being a better Muslim. InsyaAllah by the end of reading the book, I will be a way better Muslim as I am right now. I shall write my experience in the book soon k! hehe

ANYWAYS about this post, I used to ask myself. Who am I really are and who I wanna be. I used to see myself in the wrong directions of categorizing myself in a geek group, smart group, vain group etc2 but after reading your past. MasyaAllah, you answered my question! Be yourself, in the road of Islam.

Thank you Mutiara. Short post but possess a huge impact on me :-)

Waqheh said...

buka blog org smua kemas2...pandai hias langsir hahaa

Kakzakie said...

Jadi diri sendiri lebih baik dan sentiasa mencari arah yg terbaik kalau diri sendiri masih kurang baik....

sisdee said...

bagus entry nie..kdg2 kita lupa sape kita..kita adalah khalifah Allah yang dipinjamkan nyawa untuk hidup dan berpegang teguh pada ajaran Allah tapi kita sbagai manusia selalu alpa dan lupa asal usul kita :(

sama2 kita ingat mngingati :(

Mutiara Bernilai said...

@ aiman fanboy k-pop

sy juga..sedang berusaha.

insyaAllah, kite sama2 cube sikit2 neh :D

Mutiara Bernilai said...

@ Aiman Ariffin

Kehadapan Aiman, (just d same like Dear Aiman tho?)

Alhamdulillah. Akhirnya mendengar juga khabar dari kamu.. jauh ya di London sana.

So glad to hear that you've started reading the book. Itu buku kegemaran saya, dan di antara penulis kegemaran saya. InsyaAllah, mutiara doakan sedikit demi sedikit saya dan aiman dapat tampal2 n baiki2 mana yg kurang dalam diri kita. Oh, saya sendiri ada banyak nak kne baiki ni.. :D

Anyway, about this post. Siapa kita = Agama kita.. True indeed, agama kitalah yang mencorak akhlak kita, percakapan kita, perwatakan kita, pergaulan kita, pemakaian kita dll..sume nye ada dalam Quran, tinggal untuk kita yakin, tunduk dan ikut..kan? Saya rasa, menjadi muslim itu sebenarnya amat manja..amat manja dengan Pencipta..segalanya Dia dah bekal siap2 kat kita..Nak makan, nak bekerja, nak tidor, nak buang air pun ada guideline siap2. :D

Nway, Im a lil bit "hoyeh-yeehah-yahoo" knowing that my book also in ur luggage for London trip :D Thanx Aiman ..

Mutiara Bernilai said...

@ Waqheh

same je..blog wagheh pun kemas jugak.. :) langsir pasang siap aje ni :P

Mutiara Bernilai said...

@ Kakzakie

betul tu kak. setuju amat. setiap manusia tak smpurna kan? ayuh perbaiki selagi mampu,,

Mutiara Bernilai said...

@ sisdee

thanx sis,
komen sis membuat sy berfikir semula siapa saya :D

sahromnasrudin said...

siuman tue orang jawa kata semenggah kot huhuhuhhhh

Mutiara Bernilai said...

@ sahromnasrudin

ha? semenggah itu apa pula saudara? haha :D

ghost writer said...

aku pun terasa jauhnya diri dengan paksi sebenar.

sedar namun masih begitu.

Mutiara Bernilai said...

@ ghost writer

ya, aku juga selalu begitu.

sedar, tapi tetap tak mampu.

T__T

Cikli said...

comel kartunnya. dan berilmu.

oranglidi said...

apdet le lagi. hehe.

Mutiara Bernilai said...

@ oranglidi

OL, ajarlah sy melukis..sy x pandai.. kalu dah pandai, dah santek, mutiara apdet katun tetiap ari :)

oranglidi said...

aih. nk ngajo cemano yop. kite pon kontangkanting lukih. hehe

Mutiara Bernilai said...

@ oranglidi

apakah supersaiya tahap terer melukis itu masih lagi di katakan kontang kanting? Oh~!